Van Egypte naar hier

De Russische prinses Natalia Troubetzkoy ontdekte de Egyptische Mau. Zij was verbannen naar Italië en leerde de Mau kennen bij de Egyptische ambassadeur in Italië. Ze was er meteen gek van. Tijdens een reis naar Caïro – Egypte slaagde er uiteindelijk in om 3 Mau’s te bemachtigen. In 1953/1954 kreeg ze haar eerste nestjes. In 1956 emigreerde ze naar Amerika en nam haar lievelingen mee. Ze begon daar haar Cattery Fatima. In 1958 werd de Egyptische Mau voor het eerst aanvaard als ras in de 3 kleuren: zilver, brons en smoke.

Zilver, brons en smoke katten

In 1980 importeerde Jean Mill, twee Egyptische Mau’s naar Amerika. Ze werden ook opgenomen in het stamboek en zorgden voor nieuw bloed. Dat was hard nodig, want in de traditionele lijn kwam intussen veel inteelt voor. De afstammelingen van deze 2 Egyptische Mau’s wordt de ‘Indian line’ genoemd.

Rond de Tweede Wereldoorlog was de Mau zo goed als uitgestorven in Europa. In 1988 werden Mau’s weer geïmporteerd vanuit Amerika door 3 landen (Italië, Zwitserland en Nederland). In 1993 werd de Egyptische Mau ook officieel erkend in Europa. De Mau probeert zich op een gezonde manier uit te breiden en hun populariteit stijgt. Maar toch zijn ze nog steeds zeldzaam in Europa.