Het karakter van de Egyptische Mau

 

De ras-standaard vraagt om een getemperd katachtige, maar vele Egyptische Mau’s zijn alles behalve dat. Van nature is de Egyptische Mau geneigd om angstig en verlegen te zijn. Ze verstoppen zich onder het meubilair als er iemand binnenkomt. Fokkers streven ernaar om dit te compenseren door ze al vroeg te socialiseren, door ze veel op te pakken en te liefkozen in de kittentijd. Veel Mau-kittens moeten deze behandeling ondergaan om liefdevolle en goed aangepaste katten te worden. De katten die niet deze zorg krijgen staan erom bekend te grommen, krabben en sissen iedere keer als ze in een nieuwe situatie komen. De katten die de juiste socialisatie ondergaan worden de beste gezelschapsmaatjes.

In tegenstelling tot vele andere rassen, die alleen naar de mensen komen als ze honger hebben, zoekt de Egyptische Mau altijd gezelschap. De gemiddelde Mau is erg aanhankelijk aan het baasje en kan die soms ook overal volgen. Soms is dat maar één lid van de familie, maar vele Mau’s houden van de hele familie. Hoe het ook gaat, als de Mau zich eenmaal heeft gebonden, dan is hij je geliefde voor het leven en zal ook meedoen met alles wat jij doet. Hij is afstandelijk tegenover vreemden, maar sociaal met soortgenoten.

De Egyptische Mau is enorm intelligent. Ze staan erom bekend dat ze zelf deuren kunnen openen en apporteren. Privacy is een zeldzame luxe met een Mau in huis. Vaak hoor je ze ook een welkomstliedje zingen als je thuiskomt of een ‘laat me binnen’-gebed. Maar ze spreken ook graag in het algemeen tegen je.

De Mau heeft een eigen willetje, maar is wel vriendelijk en vooral sociaal. Ze worden nogal eens omschreven als zelfverzekerd. Hij krijgt wel graag zijn zin. De Mau is erg gesteld op zijn familie (kat en mens) en wil lid zijn van het gezin. Hij is zeer aanhankelijk aan de mensen die hij graag ziet en is er dan ook trouw aan.

De Mau is levendig, speels tot op hoge leeftijd, actief en evenwichtig. De Mau loopt in huis rond met zijn lievelingsspeelgoed en hij is ook een bedreven vanger. Hij is sportief en een goede jager, in een tuin kan hij zich helemaal uitleven. Hij is zeer nieuwsgierig en wil zich graag met alles bemoeien. De Mau is onafhankelijk en gevoelig en daarom ook een echte opvoeder en goede moeder. Ze hebben veel aandacht nodig en kunnen niet goed tegen lang alleen zijn. Ze worden graag geaaid en geknuffeld. Hij is niet agressief. Maar hij kan wel nerveus zijn bij drukte, daar houdt hij niet van.

Hij heeft een zachte melodische en aangename stem.