Uiterlijk van de Egyptische Mau

Klik met de muis op de puntjes die op de foto staan en een beschrijving van de specifieke kenmerken van de Mau komt dan in beeld.

Uiterlijk van de Egyptische Mau
Oren Hoofd Ogen Hals Tekening Kleuren Lichaam Vacht Poten Gewicht Buik Voeten Staart

Oren

De oren rusten achter op het hoofd met voldoende ruimte ertussen. De oren zijn middelgroot tot groot, breed aan de basis en hebben een afgeronde tot puntige top. Lynxtips worden op prijs gesteld. De binnenzijde is rozig en begroeid met korte, vlak aanliggende haartjes.

Hoofd

Het gezicht is enigszins wigvormig met een afgeronde snuit. Het voorhoofd is licht bollend. Er is een lichte welving tussen de neus en het voorhoofd. De kaken zijn niet vol (gemiddeld ontwikkeld), alhoewel volwassen katers dat wel kunnen hebben. De snuit is niet kort noch puntig. De neus is even kort als breed.

Ogen

De ogen zijn groot en amandelvormig met aan de onderkant iets afgerond. Heldergroen, kruisbesgroen of druifgroen zijn de enig acceptabele kleuren van de ogen. Echter, vele Mau’s beginnen hun leven met amberkleurige ogen. Ze mogen deze houden tot ze volwassen zijn tot ongeveer 18 maanden. Bij de meerderheid van de Mau’s zal de iris amberkleurig zijn met een ring van …groen.

Hals

De hals is zeer gespierd en gebogen. Breder bij de borst dan bij het hoofd.

Tekening

Op het voorhoofd dient de Mau een scarabee of een ‘M’ te hebben. De scarabee verandert in dorsale strepen aan de achterkant van het hoofd door naar het puntje van de staart. Op de staart lopen banden die loodrecht staan op de rugstreep.

De poten, zowel aan de voor- als de achterkant, moeten ook banden hebben. Hierbij is het echter niet nodig dat deze gelijkmatig lopen of perfect horizontaal zijn.

Over de borst van de Egyptische Mau moet minstens één onderbroken ketting verschijnen. Verder heeft de mau mascara lijnen rond de ogen, op de slapen en wangen. Deze doen denken aan de mascaralijntjes rond de ogen van de oude Farao’s.

De vacht is gevlekt. De donkere, ronde vlekken zijn gelijkmatig over de romp en de buik verspreid. Het is niet nodig dat de vlekjes een patroon maken alhoewel ze op de buik vaak een dubbele rij vlekjes (vestknoopjes) hebben. Ze mogen verschillende vormen hebben: klein en rond, groot en langwerpig, of een combinatie daar tussenin. Verbonden vlekjes zijn niet gewenst. Vaak zijn de tenen en oren ook gespot.

Kleuren

De silver Mau heeft zwarte vlekjes en strepen op een zilverwitte ondergrond, een baksteenrode neusspiegel en zwarte voetzolen.

De bronze Mau heeft donkerbruine tekeningen op een lichtbruine ondergrond en een baksteenrode neusspiegel en zwarte voetzolen.

De smoke Mau heeft gitzwarte vlekjes op een rookgrijze ondergrond, een zwarte neusspiegel en zwarte voetzolen.
Verder bestaan er ook effen zwarte Mau’s en blauwe varianten. Deze worden meestal gebruikt om mee te fokken.

Lichaam

Een goede Egyptische Mau is van gemiddelde grootte. Het lichaam heeft een oosters en sierlijk uiterlijk. Het is wel duidelijk gespierd. De schouderbladen moeten zichtbaar zijn en staan hoger dan de ruglijn.

Vacht

De vacht is van een gemiddelde lengte en afhankelijk van de vachtkleur dik en veerkrachtig (Brons en Silver) of zijdeachtig en fijn (Smoke). De haren zijn vlak aanliggend van structuur. Ze hebben doorgaans een mooie glanzende vacht.

Poten

De poten zijn fijn en elegant en ze zijn lang in verhouding tot het lichaam. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten, waardoor de ruglijn naar achteren toe iets oploopt, maar de Egyptische Mau moet wel gelijkmatig lopen. Met deze krachtige poten kan de Egyptische Mau tot snelheden van ruim 50 km (30 mijl) per uur halen. De Egyptische Mau is de snelste van de gedomesticeerde katten.

Gewicht

Een Mau is middelgroot. Een volwassen vrouwtje weegt tussen 2,5 en 4 kg. Een volwassen mannetje tussen de 4 en 6 kg. Het is belangrijk om op het gewicht te letten, want een gecastreerde kater kan makkelijk behoorlijk groot worden, wat natuurlijk minder elegant is.

Buik

Een losse huid onder de buik of ‘buikflap’ is zeer wenselijk. Het is alleen bij de Egyptische Mau een gewenste eigenschap en het wordt in de meeste andere rassen beschouwd als een fout. Deze buikflap is nodig om hard te kunnen rennen. De Egyptische Mau kan tot snelheden van ruim 50 km (30 mijl) per uur halen. De Egyptische Mau is dan ook de snelste van de gedomesticeerde katten.

Voeten

De voeten van de Egyptische Mau zijn klein en ovaal. Er moeten vijf tenen aan de voorpoten en vier langere tenen aan de achterpoten zijn.

Staart

De staart is vrij lang, medium dik aan de basis en uitlopend tot een punt. Als de Mau blij is, dan staat de staart rechtop en wiebelt hij met de staart heen er weer. Dit lijkt een beetje op ‘sproeien’, maar er komt geen urine bij vrij.